BERØRER DU ÉN, BERØRER DU ALLE

03 mars 2019
Det ligger morgendugg i gresset, og en svak dis over elva. Jeg setter meg på en benk, morgensola varmer mot huden. En sommerfugl lander foran føttene mine. Er naturens standhaftige vilje til skjønnhet del av en større plan? Jeg reiser meg, sommerfuglen løfter seg på sine sarte vinger og flagrer avsted til andre gjøremål. Som alltid er den gamle rom-kona på plass med koppen sin ved gangbrua. På avstand ser hun ut som en kleshaug noen har kastet fra seg. Først på nært hold blir hun menneskelig. Furet ansikt, mørke og resignerte øyne. Jeg går forbi. Hilser på henne, men går forbi. Hva er vitsen med å legge noe i koppen hennes? tenker jeg. Vil det gjøre en forskjell? Hun er jo bare en blant så mange. Dessuten, hvis jeg hjelper slike som henne i jakten på et anstendig liv – i hvert fall et liv – vil det vel ryktes og bringe flere hit? De er så uoverkommelig mange. Duggdråper glitrer i spindelvev, det blir spor etter meg i gresset. Jeg kommer i tanker om himmelherskeren Indra, som har et uendelig nett av perler over sin høye bolig. Perlene er så sinnrikt plassert at hver enkelt speiler alle andre. Berører du én berører du alle. Matematikkens kaosteori avslører forbløffende sammenhenger i komplekse systemer: En sommerfugls vingeslag i Norge kan skape – eller forhindre – en storm i Europa. Jeg snur og går tilbake til rom-kona. Bøyer meg og legger noe i koppen hennes. Hun ser opp på meg med tårer i øynene. PS! I Petter Fergestads debutbok, Armageddon-algoritmen, kan du lese mer om fascinerende fenomener. Både de matematiske og de menneskelige. Klikk her for å få de to første kapitlene, helt gratis, eller bestille boken til en god pris: Armageddon-algoritmen. Har du lest bok nummer to? Her kan du skaffe deg «Og himmelens krefter skal rokkes» Det er bare å glede seg til bok nummer tre i triologien, «Indras nett» som kommer i 2019! Blogginnlegget er opprinnelig skrevet i 2017, men er blitt oppdatert.